Belly binding

Bengkung Belly Binding is een traditioneel Maleisische methode waarbij de buik van een (pas)bevallen vrouw wordt ingebonden met een daarvoor bestemde katoenen doek van zo’n 10 a 17 meter lang. Negen maanden heb je je baby in je buik gedragen en dan is je buik ineens leeg. Soms kan dit heel onwerkelijk zijn en overvalt je een gevoel van verlatenheid. Een Bengkung Buikwikkeling geeft je een welkome liefdevolle omhulling van je buik- en bekkengebied. Hierdoor voel je je zowel fysiek als emotioneel gesteund. Je kunt het eigenlijk zien als een omhelzing van je buik, de plek waar jouw kindje negen maanden lang zijn of haar huisje heeft gehad.

Wanneer kan je het beste belly binden?
De Belly Wrap wordt gedragen in het vierde trimester, dat zijn de eerste drie maanden na je bevalling. Tot die periode maakt je lichaam ook het hormoon relaxine aan wat zorgt voor het verslappen van je banden en spieren. Om emotionele redenen kan er gekozen worden om de Belly Wrap langer te dragen.

Waarom zou je belly binden?
Het inbinden van je buik zorgt voor zowel fysieke als emotionele ondersteuning in de kraamtijd. Door het wikkelen met een Belly Wrap wordt het hele gebied van bekken tot borstbeen ondersteund. Hierdoor herstelt je lichaam sneller omdat het een handje helpt bij het sneller afvoeren van bloed, lucht en vocht. Na een keizersnede bijvoorbeeld vindt je buik deze ondersteuning extra fijn, omdat het litteken hierdoor soepel blijft. Daarnaast veren je buikspieren sneller terug, verbeterd je houding, stabiliseert het je gewrichtsbanden en helpt het de organen terugvinden van hun plek voordat je zwanger werd. Daarnaast kan het pijn in je rug helpen voorkomen bij het geven van borstvoeding.

Naast deze fysieke voordelen zijn er ook emotionele voordelen. Zo kun je je letterlijk gesteund en gedragen voelen in de soms overweldigende periode na de bevalling. Het kan namelijk best een beetje een gek gevoel zijn als je buik negen maanden lang gevuld is met liefde, en daarna opeens zo leeg. Belly binding omarmt je en verzacht de leegte die je kunt ervaren.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Ik kom in de kraamweek of op een ander gewenst moment bij jou thuis om de behandeling te doen. Ik wikkel de doek om jouw buik en daarna ga ik je leren hoe je de doek bij jezelf om doet. Je kunt de Belly Wrap bij afname 2 weken gebruiken, bevalt het je zo goed, dan kan de Belly Wrap langer gebruikt worden tegen een meerprijs.

Veelgestelde vragen

Hoe zit het na een keizersnede?

  • De aanbeveling is om na 6 weken te belly binden, afhankelijk van het helen van de wond. Daarna kan de Belly Wrap gedragen worden wanneer je ligt, dus de beste tijd is dan ‘s nachts.

Hoe (lang) draag je de doek?

  • Hoe meer rust jij als mama neemt, hoe beter je herstel zal zijn. Na 5 dagen postpartum tot 6 weken na de bevalling kan de Belly Wrap gedragen worden wanneer je in bed ligt. De eerste week zal dit tussen de 12 tot 24 uur per dag zijn. Na 2 weken zal dit eerder richting de 6 tot 8 uur zijn gedurende de nacht.

Wat is het verschil tussen verschillende bind en sluitsystemen?

  • Het verschil zit in de lengte en de pasvorm. Zelf kies ik voor een lange doek omdat ik deze op maat kan maken door het laken  in te wikkelen van je heup tot je borstbeen. Kant en klare sluitsystemen wikkelen meestal alleen de taille en hebben de neiging om organen en bekkenbodem naar beneden te duwen waardoor verzakkingen kunnen ontstaan. Een Belly Wrap op maat is daarbij veel comfortabeler dan een one size fits all systeem en daardoor effectiever.

Hoe voorkom ik overdag het opkruipen van mijn belly bind?

  • Wanneer je veel in beweging bent, bukt of bijvoorbeeld trap loopt zal de Belly Wrap sneller opkruipen. De enige manier om dit te voorkomen is door dit niet te doen. Dus dames, bedrust nemen is echt het beste en een must voor je herstel.

Kan ik ook binden na een miskraam of doodgeboren kindje?

  • Ook bij een miskraam of doodgeboren kindje kan buikbinden zowel het emotionele als fysieke herstel bespoedigen. En juist dan kan het gevoel van geborgenheid je een steuntje in de rug geven. Dus ja, ook dan kom ik je buik met liefde binden.

Interesse in belly binding?

ik help je graag!